Szombaton, 2024. március 16-án 15 órai kezdettel „A te igéd igazság” címmel újra bibliatörténeti kiállítás lesz a nyitracsehi Jurta Látványtárban. 

     A kiállításon különböző korokból származó és különböző nyelvű ritkaságokat láthatnak az érdeklődők. Megtekinthető lesz többek között a Bécsi Arany Biblia, amely csak 600 példányban jelent meg, rendkívül értékes, kézi kivitelezésű különlegesség a Káldi – Neovulgáta bibliafordítás szerint, ami közel 300 középkori illusztrációt tartalmaz. Az 1330 körül kézzel írt és festett Nekcsei-biblia hasonmás kiadása is a kiállítás része lesz. Továbbá kiállítják a Jordánszky Kódex hasonmás kiadását, ami a legteljesebb középkori, 1516-1519 között készült magyar bibliafordítást tartalmazó kódex. A japán, mongol és kínai mandarin nyelven írt Biblián kívül, a kecsua indián és roma (cigány) nyelvű Biblia megtekinthető. Különlegességnek számít a magyar nyelvű rovásírással írt Biblia is. A Szentírást a könyvek könyvének is nevezik, hiszen a világon a legtöbbször és legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot megért könyv lett. 

     A kiállított Bibliákon kívül az Acta Vatikana néhány kötetét is meg lehet csodálni, ezekben helyet kapott nemcsak Szent Péter apostol egyik levelének másolata, hanem Árpád-házi királyaink római pápákhoz írt leveleinek másolatai is. Ezeken kívül megtekinthetik Szent II. János Pál pápa „Incarnationis mysterium (A megtestesülés misztériuma)”, a 2000-es évre írt bulláját.

     Az érdeklődők ugyancsak megnézhetik herceg Esterházy Pál nádor elmélkedéseit Szűz Máriáról és az általa gyűjtött Szűz Mária ábrázolást a világ minden részéről. Bemutatják a nyitrai születésű tudós székesfehérvári püspök, Prohászka Ottokár saját kiadású elmélkedéseit a Szentírásról, akárcsak Mindszenty József hercegprímás napi jegyzeteit a budapesti amerikai követségen 1956-1971 között. Ritkaságszámba megy a Miatyánkot 121 európai nyelven tartalmazó kötet is. 

     A legtöbb kiállított anyag a kiállítást szervező id. Csámpai Ottó gyűjteményéből származik, míg a legszebb darabok egy további gyűjtő, a dunamocsi Husvéth Renáta gyűjteményéből vannak. 

     A tárlatot a térségben tartózkodó SAJGÓ Szabolcs jezsuita atya nyitja meg. A kiállítás március 24-ig, minden délután 15:00-17:00 óra között lesz megtekinthető. 

     A sok különleges bibliát kiállító JURTA Látványtár 2010 óta önköltségesen működik, célja többek között közelebb hozni a Kelet és a Nyugat kultúráit. 

Facebook