Köszönjük meg a Megváltó születésének szent ünnepén, hogy a nagy és végtelennek tűnő apokaliptikus viharban együtt lehettünk békében, szeretetben és csendes áhitatban.A karácsony ünnepi hangulatában ismételjük el fogadalomként minden magyar családban, hogy életünk minden vonalán  önérzetes, bátor jogainkkal élő, de soha vissza nem élő magyarok leszünk. 

Széchenyi Istvánunk reánk hagyott, program adó mondatai jutnak eszembe most, hogy a betlehemi kisded jászolára tekintve minden magyar testvéremnek bensőséges, igaz karácsonyt kívánok. Magyar Párt és magyar vezér részére nem szabhatott volna senki szebb programot, mint amit ő írt: „Egy magyar se legyen kenyér nélkül, egy magyar se legyen ruházat nélkül, egy magyar se legyen födél nélkül, egy magyar se legyen elemi ismeretek nélkül és az erkölcsi műveltséget nálunk senki se nélkülözze.“

Adja Isten, hogy ez a program a mi kis magyar családunkban is maradéktalanul valóra váljék, hogy dicsőség lehessen Istennek és békesség minden jószándékú embernek.

(gróf Esterházy János, Magyar Hírlap, 1941 Karácsonya)

 

Karácsonyi dalok Európáért – koncertfilm

Karácsonyi dalok Európáért – karácsonyi koncertfilm Angelika Korszynska-Górny lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből készült. A filmben a három nép – a magyar, a lengyel és az ukrán nép – vallásos karácsonyi népi énekei hangoznak el, mai feldolgozásban. A magyarországi bemutatón vendégként Petrás Mária erdélyi-csángó népdalénekes, valamint Varga Gabriella színművész is énekel. A dalok között Szent II. János Pál pápa, valamint Esterházy János gondolatai hangoznak el Európáért és Közép-Európáért, Varga Gabriella és Trill Zsolt tolmácsolásában. A karácsonyi koncertfilm rendezője a Jászai Mari-díjas rendező, producer: Csányi János. A karácsonyi koncertfilm helyszíne az egri Páduai Szent Antal-templom. A koncertfilm a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával, az egri Páduai Szent Antal-templom, a Képmás Magazin és az Age Film Production együttműködésében, az MTVA M5 közreműködésével valósult meg.

Facebook