Sem gyűlölettel, sem erőszakkal

Párkányban 2018.október 7-én a Sobieski emlékparkban a LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás Gróf Esterházy János Emlékkövet állíttatott a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus emlékének. Az ünnepélyes keretek között felállított emlékművel csatlakoztak mindazon településekhez, civil szervezetekhez, ahol már valamilyen módon jelt hagytak a felvidéki magyarok Esterházy János emlékének.

Ez év március 23-án szintén e társulás felhívással fordult a párkányi magyar intézményekhez, civil szervezetekhez, hogy emlékezzenek együtt gróf Esterházy Jánosra, ezzel mintegy kifejezve szolidaritásukat, és óhajukat a politikus boldoggá avatásáért, és mielőbbi rehabilitációjáért.

A megemlékezés az emlékkő megkoszorúzásával kezdődött, ahol Berényi Kornélia: Sajó Sándor: Hit c. verse, és az izsai Sámson Gizella éneke hangzott el, s Vecserka Péter tárogató szólója mellett a szervezők, az MKP megyei képviselői, a Komárom- Esztergom megyei képviselet, a szereplők egy része, és Hajtman Béla helyezték el a kegyelet koszorúit.

Az ünnepség szentmisével folytatódott a párkányi Szent Imre plébánia templomban, ahol Fóthy Zoltán esperes mondta el fohászát, és gondolatait a szent életű felvidéki politikusról.

A kultúrházban közel 150 helyi szereplő, főleg gyermek-, és felnőtt énekkarok, népművészeti csoport és zenekar, valamint diák és felnőtt versmondók adtak az ünnephez méltó szép műsort.

Hajtman Béla az alsóbodoki zarándokház és a Esterházy János Egyesület nevében mondta el megrázóan szép gondolatait.

A rendezvény vendégei voltak: Budapestről Martényi Árpád az Esterházy Emlékbizottság elnöke, Sullivan Ferenc a Rákóczi Szövetség képviseletében, Istenes József mérnök az Esterházy János Egyesület nevében, Szigeti László, Farkas Iván, Bolya Szabolcs az MKP megyei képviselői, Fóthy Zoltán esperes.

Az egész délutáni program méltó megemlékezés volt gróf Esterházy János születésének és halálának évfordulóján, valamint a boldoggá avatása óhajának kinyilvánítása érdekében.

Dániel Erzsébet

Facebook