Kettős kiállításmegnyitó a budapesti Lengyel Házban az Esterházy János-emlékév jegyében

„A mi jelünk a kereszt!” címmel nyílt kiállítás június 16-án Dávid Zsuzsanna festőművész munkáiból a kőbányai II. János Pál Lengyel Házban. A harminchárom képet bemutató tárlatot az Esterházy János-emlékév alkalmából szervezte meg a Szent Adalbert Egyesület.

Tovább olvasható: https://www.magyarkurir.hu/hirek/kettos-kiallitasmegnyito-budapesti-lengyel-hazban-az-esterhazy-janos-emlekev-jegyeben

1942. V. 15.  A Helytállás Emléknapja

1942. V. 15.  A Helytállás Emléknapja

Esterházy János 79 évvel ezelőtt ezen a napon utasította el a Szlovák Parlamentben az “Istentelen és embertelen” zsidó-deportálási törvény megszavazását. Ebből az alkalomból az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont online megemlékezést szervez, melynek műsora 2021. V. 15-én, szombaton lesz elérhető és megtekinthető az interneten az alábbi kapcsolati elérhetőséggel.

A megemlékezés programja:

17.00: A Pro Probitate– A Helytállásért díj átadási ünnepsége

Ember az embertelenségben” – Történész szimpózium. Előadók:

     Popély Gyula, emeritus professzor

     Haraszti György, egyetemi tanár, Holokauszt szakértő

     Lebovits Imre, Holokauszt túlélő

Idézetek az Esterházy család által megmentett személyek tanúságtételeiből. (felolvassák az Esterházy Akadémia hallgatói.)

Harangszó az áldozatok emlékére….

“APÁM ESTERHÁZY JÁNOS” – Dokumentumfilm Esterházy János leányának és családjának drámai sorsáról.

Az élő közvetítés videója megtekinthető a következő hivatkozáson: https://www.youtube.com/watch?v=ra7d4-kWZdQ 

Kapcsolatok a program követéséhez :

https://www.facebook.com/ejzarandokkozpont
https://www.facebook.com/felvidek.ma
https://www.facebook.com/szakc.sk
https://www.facebook.com/pazmaneumpt
https://www.facebook.com/pazmaneum
https://www.facebook.com/Esterh%C3%A1zy-Akad%C3%A9mia-753537558104841
https://www.facebook.com/Pr%C3%A1gai-Magyar-Katolikus-Pl%C3%A9b%C3%A1nia-1769510549979963/
https://www.facebook.com/Pozsonyi-katolikusok-287940504733191

illetve az Esterházy János Zarándokközpont youtube csatonáján: https://www.youtube.com/channel/UCtIiSWRmTC11s3M91ytuR0g

Megemlékezések, szentmisék és Bíró László püspök atya gondolatai Esterházy Jánosról a Magyar Kurír Katolikus Hírportál hasábjain

1901. március 14-én született Nyitraújlakon Esterházy János mártír sorsú felvidéki politikus. A csehszlovákiai Mírovban, a politikai foglyok börtönében halt meg 1957. március 8-án. Bíró László püspök emlékezését olvashatják.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/vegigment-az-elhivatottsag-utjan

Március 11-i sajtó és más médiamegjelenések

 

 • Megjelent a Váci Egyházmegyei KatolikusTelevízió YouTube csatornán egy beszámoló videó a március 7-ei bujáki templomban tartott ünnepi szentmiséről, amelyet Esterházy János boldoggá avatásáért mutattak be. Ebben a videós beszámolóban nyilatkozik Molnár Imre történész és Marti József plébános is. Ezt a felvételt feltették a Váciegyházmegye.hu honlapjukra is, valamint megjelent a Buják Plébánia YouTube csatornáján is.
 • Megjelent a Nool.hu-n egy beszámoló a bujáki templomban tartott szentmiséről, amelyben Marti János, helyi plébános ünnepi prédikációjából  idéznek.
 • Megjelent a Magyarkurír.hu-n egy beszámoló a prágai megemlékezésről, amelyben idéznek Balga Zoltán lelkész és Boros Miklós, Magyarország Csehországba delegált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének beszédéből is.
 • Megjelent a Felvidék.ma oldalán még korábban egy program ismertető a március 7-ei szentmiséről.
 • Megjelent az Új Ember legújabb számában (a címlapon!) Bíró László püspök úr cikke, amelyet Esterházy Jánosról írt, a Magyarkurír.hu-n pedig hírt is adtak erről.
 • Megjelent egy cikk a Körkép.sk-n, amelyben “Esterházy János azon üzeneteit tolmácsolják, melyek politikai-közéleti értelemben hasznosak lehetnek a felvidéki magyar közösségek, a felvidéki magyar politikum számára.”
  Megemlítik benne a megemlékezéseket is, valamint, Molnár Imre munkásságát is: “Írásom címéhez hűen most nem gróf Esterházy János életrajzát, életművét, vállalásait ismertetem, hiszen ezt nálam szakavatottabbak már megtették az elmúlt két évtizedben. Molnár Imre például, aki a leghitelesebb szakértője ennek a témának (…).” Ez a cikk megjelent a Hírolvasó.com hírgyűjtő oldalon is.

Váci Egyházmegyei KatolikusTelevízió YouTube csatorna: “HA EZ VOLT A JÓISTEN AKARATA AZ ÉN ÉLETEMMEL, KI VAGYOK ÉN, HOGY EZT MEGKÉRDŐJELEZZEM?”
2021.03.10., kb. 7 perc
https://www.youtube.com/watch?v=mkyW7SUJ6NQ&t=10s

Váciegyházmegye.hu: “HA EZ VOLT A JÓISTEN AKARATA AZ ÉN ÉLETEMMEL, KI VAGYOK ÉN, HOGY EZT MEGKÉRDŐJELEZZEM?” – SZENTMISE ESZTERHÁZY JÁNOS BOLDOGGÁ AVATÁSÁÉRT
2021.03.08., kb. 7 perc
http://vaciegyhazmegye.hu/video/4407/-HA-EZ-VOLT-A-JOISTEN-AKARATA-AZ-EN-ELETEMMEL-KI-VAGYOK-EN-HOGY-EZT-MEGKERDOJELEZZEM-SZENTMISE-ESZTERHAZY-JANOS-BOLDOGGA-AVATASAERT.html

Buják Plébánia YouTube csatornája: Szentmise, Esterhazy
2021.03.11., kb. 7 perc
https://www.youtube.com/watch?v=hrG1kq9rX_o

Nool.hu: Szentmisét celebráltak Bujákon a vértelen vértanú tiszteletére
2021.03.10.
https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/szentmiset-celebraltak-bujakon-a-vertelen-vertanu-tiszteletere-3827062/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Magyarkurir.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában
2021.03.10.
https://www.magyarkurir.hu/hirek/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-112653

Felvidék.ma: Szentmise Nagyböjt 3. vasárnapján – Esterházy János boldoggá avatásáért
2021.03.07.
https://felvidek.ma/esemeny/szentmise-nagybojt-3-vasarnapjan-esterhazy-janos-boldogga-avatasaert/

Új Ember: Végigment az elhivatottság útján
2021.03.10., 1. és 7. oldal
(küldjük majd, ha fent lesz online is)

Magyarkurir.hu: Megjelent az Új Ember 2021. március 14-i száma
2021.03.10
https://www.magyarkurir.hu/hirek/megjelent-az-uj-ember-2021-marcius-14-i-szama

Körkép.sk: Gróf Esterházy János 120 éves üzenete
2021.03.10.
https://korkep.sk/cikkek/tortenelem/2021/03/10/grof-esterhazy-janos-120-eves-uzenete

Hírolvasó.com: Gróf Esterházy János 120 éves üzenete
2021.03.10
https://www.hirolvaso.com/2021/03/10/grof-esterhazy-janos-120-eves-uzenete/

Médiakapcsolataink március 10-én

 • Megjelent a Magyar Demokratában a sajtóközlemény bevezető része (a március 3-ai megemlékezés nélkül).
 • Az utókövetésnek köszönhetően a Magyarnemzet.hu-n megjelent egy újabb cikk az Esterházy Emlékévről, amely a kiküldött sajtóközlemény első részét közli le.
 • A Felvidék.ma-n beszámoltak a Bujákon tartott Esterházy János-megemlékezésről, amelyben Molnár Imre beszédéből is idéznek, valamint a Bujáki Plébánia szentmise felvételét is becsatolták a cikkbe. Ezt a cikket lehozta a Gondola.hu is.
 • A lengyel Radiomaryja.pl oldalon megjelent egy cikk az Esterházy Emlékévről és a március 14-ei megemlékezésről, amelynek forrásaként Pawel atyát jelölték meg.

Magyar Demokrata: Kezdődik az Esterházy-emlékév
2021.03.10., 65. oldal
(csatolva küldjük)

Magyarnemzet.hu: Ájtatosság Esterházy János, Közép-Európa vértanúja emlékére
2021.03.09.
https://magyarnemzet.hu/kultura/imaora-esterhazy-janos-kozep-europa-vertanuja-emlekere-9489812/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Felvidék.ma: Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Bujákon
2021.03.09.
https://felvidek.ma/2021/03/esterhazy-janos-boldogga-avatasaert-imadkoztak-bujakon/

Gondola.hu: Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Bujákon
2021.03.09.
https://gondola.hu/hirek/269831-Esterhazy_Janos_boldogga_avatasaert_imadkoztak_Bujakon.html

Radiomaryja.pl: ROK PAMIĘCI JÁNOSA ESTERHÁZYEGO NA WĘGRZECH. „NASZYM ZNAKIEM JEST KRZYŻ!”
2021.03.08.
https://www.radiomaryja.pl/informacje/rok-pamieci-janosa-esterhazyego-na-wegrzech-naszym-znakiem-jest-krzyz/

Új sajtóhírek, események

 • Lezajlott vasárnap a Kossuth Rádió V4 c. műsorában egy Molnár Imre történésszel készült interjú Esterházy János életéről és az Emlékévvel kapcsolatban.
 • Megjelent a Szent István Televízió YouTube csatornáján egy interjú Pawel atyával az Esterházy Emlékévről és Esterházy János életéről.
 • A Nógrád Megyei Hírlapban megjelent egy összefoglaló a vasárnapi szentmiséről, amelyben idéznek Marti József plébános beszédéből is.
 • A Mixonline.hu is lehozta az MTI-n megjelent prágai megemlékezésről szóló hírt.
 • Balga Zoltán feltöltött YouTube csatornájára egy felvételt az Esterházy János halálának évfordulója alkalmából, boldoggá avatásáért megrendezett prágai szentmiséről, amely megjelent a Katolikus.cz oldalán. Ezt a cikket pedig megosztotta Facebook oldalán a Prágai Magyar Katolikus Plébánia.
 • A Felvidék.ma élőben közvetítette vasárnapon a bujáki templomban tartott szentmisét Esterházy boldoggá avatásáért, amelyben Molnár Imre történész is mond beszédet. Ez a felvétel megjelent a Buják Plébánia YouTube csatornáján is.
 • Megjelent a Ma7.sk-n egy interjú Pór Istvánnal, a búcsi református egyházközség gondnokával, aki bő egy évtizeden át levelezett és többször találkozott Hetényi Józseffel, Esterházy János egykori gulági rabtársával és „fogadott fiával“. Ezt a cikket a Hírek.sk is lehozta.
 • A Duna24.sk is beszámolt róla, hogy a Szövetség a Közös Célokért társulás az emlékévhez kapcsolódóan a mártírpolitikus tiszteletére filmvetítő felvidéki esteket szervezett, de a járványügyi helyzetből kifolyólag március 8-án a Szövetség a Közös Célokért Facebook oldalán lehet majd megtekinteni a filmet (Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című dokumentumfilm).
 • Megjelent két cikk a Felvidék.ma-n arról, hogy a a Szövetség a Közös Célokért társulás és tagszervezetei megemlékezést tartottak tegnap Esterházy János emlékére, amelyben Molnár Imrét is megemlítik.
 • A Felvidék.ma-n megjelent egy programajánló az Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott, március 14-ei szenci Szent Miklós-templomi szentmiséről.
 • A Magyartudat.com-on megjelent egy történelmi szempontú beszámoló Esterházy János életéről. Nem tudjuk, hogy az általunk generált sajtómegjelenések voltak-e hatással a cikk elkészítésére, de azért elküldjük ebben a médiajelentésben.

Kossuth Rádió, V4 c. műsor: Beszélgetés Molnár Imre történésszel Esterházy János életéről és az Emlékévről
2021.03.07., 8:47:44-től 8:57:48-ig
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-03-07_08-34-00&enddate=2021-03-07_09-09-00&ch=mr1

Szent István Televízió YouTube csatornája: Krisztus szolgálatában – Esterházy János mártírpolitikusra emlékezünk
2021.03.08., 39 perc
https://www.youtube.com/watch?v=e9eKHoFwvmI

Nógrád Megyei Hírlap: Szentmisét celebráltak a faluban a vértelen vértanú tiszteletére
2021.03.09., 4. oldal
(csatolva küldjük)

Mixonline.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában
2021.03.06.
https://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=184099

Balga Zoltán YouTube csatornája: Prédikáció – Nagyböjt 3. vasárnapja, Balga Zoltán
2021.03.07., 15 perc
https://www.youtube.com/watch?v=3iOU-NNoldg

Katolikus.cz: Prédikáció Nagyböjt 3. vasárnapján
2021.03.07.
https://www.katolikus.cz/hirek/457-predikacio-nagybojt-3-vasarnapjan?fbclid=IwAR0rSULL9QYYx2XiDUhA3mnywYGw7Ol2VM5GoBgOpVJ6AoLKUU0_RR_Zotc

Prágai magyar katolikus plébánia Facebook oldala: Prédikáció Esterházy Jánosról Nagyböjt 3. vasárnapján
2021.03.07.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3439358286328506&id=176951054997996

Prágai magyar katolikus plébánia Facebook oldala: Szentmise Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért.
2021.03.07.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3439235433007458&id=1769510549979963

Felvidek.ma Facebook oldala: Szentmise Esterházy János boldoggáavatásáért
2021.03.07., 1 óra 20 perces élő közvetítés
https://www.facebook.com/felvidek.ma/posts/3992297510792535

Buják Plébánia YouTube csatornája: Szentmise, Isten szolgája: Esterházy János boldoggáavatásáért
2021.03.08., 1 óra 20 perc
https://www.youtube.com/watch?v=wm-esX8cUoI

Ma7.sk: Méltóképpen őrizni és továbbadni az értékes Esterházy- és Hetényi- szellemi hagyatékot
2021.03.08.
https://ma7.sk/tajaink/meltokeppen-orizni-es-tovabbadni-az-ertekes-esterhazy-es-hetenyi-szellemi-hagyatekot-0

Hirek.sk: Méltóképpen őrizni és továbbadni az értékes Esterházy- és Hetényi- szellemi hagyatékot
2021.03.08.
https://www.hirek.sk/tajaink/meltokeppen-orizni-es-tovabbadni-az-ertekes-esterhazy-es-hetenyi-szellemi-hagyatekot-0

Duna24.sk: Az online térben emlékeznek Esterházy János halálának napján
2021.03.08.
https://duna24.sk/muvelodo/kultura/2021/03/08/az-online-terben-emlekeznek-esterhazy-janos-halalanak-napjan/

Felvidek.ma: Bevégeztetett – Gondolatkísérletek Esterházy János életpéldája nyomán
2021.03.08.
https://felvidek.ma/2021/03/bevegeztetett-gondolatkiserletek-esterhazy-janos-eletpeldaja-nyoman/

Felvidek.ma: Online szentmise Esterházy János boldoggá avatásáért
2021.03.08.
https://felvidek.ma/esemeny/online-szentmise-esterhazy-janos-boldogga-avatasaert/

Felvidek.ma: Isten szolgája Esterházy János emlékhelyei előtt tisztelgünk
2021.03.08.
https://felvidek.ma/2021/03/isten-szolgaja-esterhazy-janos-emlekhelyei-elott-tisztelgunk/

Magyartudat.com: A Szibériát megjárt felvidéki mártír: gróf Esterházy János
2021.03.08.
https://magyartudat.com/grof-esterhazy-janos-aki-megjarta-sziberiat-is/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=grof-esterhazy-janos-aki-megjarta-sziberiat-is

Esterházy Emlékév médiajelentés 03.08.

A következő megjelenéseket regisztráltuk a mai napon:

 • Az MTI-n megjelent egy hír az Esterházy Emlékév prágai megemlékezéséről, amelyet lehozott számos megyei hírportál, a nyomtatott Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap, valamint a Hirado.hu, a Gondola.hu, a Librarius.hu, a Webradio.hu, a Bumm.sk és a 3szek.ro is.
 • A Bihari Naplóban megjelent a mai évfordulósok listájában Esterházy János is, mártírhalálának 64. évfordulója alkalmából.
 • Pénteken lezajlott az M5 Librettó c. műsorában a Molnár Imrével készült beszélgetés, amely a Hirado.hu-n is megjelent.
 • Megjelent a Magyarkurír.hu-n egy beszámoló a március 3-án Egerben tartott szentmiséről, a Szent István Televízió által elkészített hírösszefoglalót is betették a cikkbe; valamint a cikket Facebook oldalukon is megosztottak. A hírösszefoglaló videó pedig megjelent a Magyarkurír.hu-hoz köthető Kattéka videótár oldalán is.
 • Megjelent a Montázsmagazin.hu-n az Esterházy Emlékévről kiküldött sajtóközlemény, amelyet Facebook oldalukon is megosztottak.
 • A ma7.sk oldal beszámolt róla, hogy a Szövetség a Közös Célokért társulás az emlékévhez kapcsolódóan a mártírpolitikus tiszteletére filmvetítő felvidéki esteket szervezett, de a járványügyi helyzetből kifolyólag március 8-án a Szövetség a Közös Célokért Facebook oldalán lehet majd megtekinteni a filmet (Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című dokumentumfilm). Ezt a cikket a Hírek.sk oldal is lehozta.

Magyar Hírlap: Esterházy Jánosra, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában helyi magyar szervezetek 2021.03.08., 6. oldal (csatolva küldjük) Magyar Nemzet: Koszorúzás Esterházy János emléktáblájánál 2021.03.08., 6. oldal (csatolva küldjük)

Bihari Napló: Évforduló
2021.03.08., 10. oldal
(csatolva küldjük)

MTI: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. (csatolva küldjük)

M5, Librettó c. műsora: Esterházy emlékév – Mind a négy Visegrádi országban megemlékeznek a mártír politikusról 2021.03.05., 19:00 órától, a linken 22:29-től 30:47-ig https://mediaklikk.hu/video/libretto-2021-03-05-i-adas/

Hirado.hu: Film készül a mártírhalált halt gróf Esterházy János életéből 2021.03.06. https://hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2021/03/06/film-keszul-a-martirhalalt-halt-grof-esterhazy-janos-eletebol#

Katteka.hu: Mise Esterházy Jánosért
2021.03.04.
https://katteka.hu/video/mise-esterhazy-janosert

Magyarkurír.hu: Szentmisét mutattak be Egerben Esterházy János boldoggá avatásáért
2021.03.05.
https://www.magyarkurir.hu/hazai/szentmiset-mutattak-be-egerben-esterhazy-janos-boldogga-avatasaert

Magyar Kurír Facebook oldala: Esterházy Jánost Jézus szeretete éltette. Ez adta minden reményét, ez tette alkalmassá arra, hogy le tudja győzni magában a gyűlöletet és a rosszat. 2021.03.05.
https://www.facebook.com/magyarkurir/posts/3999553963429284

Montázsmagazin.hu: Esterházy Emlékév – A mártír politikusra emlékezünk
2021.03.05.
https://montazsmagazin.hu/esterhazy-emlekev-a-martir-politikusra-emlekezunk/?fbclid=IwAR0lyFtGDcoBjtU55l5U8zLrMBx9tkO5Vyn37QJ0LZSj6T9qmnbG5VkBAWU

Montázsmagazin Facebook oldal: Esterházy Emlékév – 2021 márciusában emlékezünk Isten szolgája Esterházy János, Közép-Európa vértanúja születésének 120. és mártírhalálának 64. évfordulójára. 2021.03.05. https://www.facebook.com/montazsmagazin/posts/4234628793238128

Ma7.sk: Az online térben emlékeznek Esterházy János halálának napján
2021.03.05.
https://ma7.sk/aktualis/az-online-terben-emlekeznek-esterhazy-janos-halalanak-napjan

Hirek.sk: Az online térben emlékeznek Esterházy János halálának napján
2021.03.05.
https://www.hirek.sk/aktualis/az-online-terben-emlekeznek-esterhazy-janos-halalanak-napjan

Webradio.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://webradio.hu/hirek/kulfold/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-2021-03-06 Baon.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06 https://www.baon.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3677569/ Heol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.heol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3443704/

Kemma.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.kemma.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3753238/

Teol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.teol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3522844/

Haon.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://haon.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-5061064/

Kisalföld.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.kisalfold.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-10730038/

Zaol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.zaol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-5003473/

Veol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.veol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-4467250/

Vaol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.vaol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-4728895/

Feol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.feol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-4735900/

Bama.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.bama.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3616696/

Boon.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://boon.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-5260276/

Szoljon.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.szoljon.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3328933/

Nool.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.nool.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3816349/

Sonline.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.sonline.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3944677/

Beol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.beol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-3756820/

Szon.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://szon.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-4883755/

Duol.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.duol.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-4191394/

Demedia.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06 https://www.demedia.hu/hu/kulfold/2021/03/06/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban

Delmagyar.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-7302025/

Bumm.sk: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://www.bumm.sk/kulfold/2021/03/06/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban-4

Gondola.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://gondola.hu/hirek/269699-Esterhazy_Janosra_emlekeztek_Pragaban_.html

Hirado.hu: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.06. https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/03/06/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban

Nool.hu: Ünnepi szentmisét mutatnak be a bujáki templomban 2021.03.07. https://www.nool.hu/kultura/helyi-kultura/unnepi-szentmiset-mutatnak-be-a-bujaki-templomban-3816892/ Librarius.hu: Néma csendben és maszkban emlékeztek Esterházy Jánosra 2021.03.07. https://librarius.hu/2021/03/07/nema-csendben-es-maszkban-emlekeztek-esterhazy-janosra/

3szek.ro: Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában 2021.03.08. https://www.3szek.ro/load/cikk/139747/esterhazy-janosra-emlekeztek-pragaban

Az Esterházy 120 Emlékév kapcsán a következő megjelenéseket regisztráltuk március 5-én

Az Esterházy 120 Emlékév kapcsán a következő megjelenéseket regisztráltuk március 5-én:

 • A Kossuth Rádió reggeli hírműsorában elhangzott egy beharangozó a Jó Reggelt Magyarország c. műsor interjúhoz, amelyben Molnár Imre történész nyilatkozott az Esterházy emlékévről, valamint este a Kossuth Rádió Krónika c. műsora tudósított a Esterházy Emlékévről, a tudósításban megszólalt Molnár Imre történész is.
 • Megjelent a Nógrád Megyei Hírlapban egy cikk a március 7-ei Esterházy János tiszteletére bemutatandó szentmiséről.
 • A Szent István Televízió Facebook oldalán élőben közvetítették a március 3-ai, az egri Minorita templomban Esterházy János boldoggá avatásáért bemutatott szentmisét, amelyet közzé tettek a YouTube csatornájukon is. A szentmisén Pawel Cebula minorita szerzetes tartott szentbeszédet.  Emellett erről készült egy hírösszefoglaló a YouTube csatornájukra, amelyet a honlapjukon és Facebook oldalukon is közzétettek.
 • A Szent István Rádió is élőben közvetítette az Esterházy János boldoggá avatásáért bemutatott egri szentmisét, valamint honlapján beszámolt a közvetítésről, amelyben Pawel atya beszédéből is idéznek. Emellett még március 1-jén a Szent István Rádió közzétett Facebook oldalán egy felhívást a március 3-ai szentmise közvetítésének helyszíneiről.

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! c. műsor beharangozó: “Molnár Imre történész lesz a vendégünk 9:00 óra előtt, megemlékezünk Esterházy Jánosról, Közép-Európa vértanújáról, 120 éve született.”
2021.03.04., 06:18:23-06:18:35
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-03-04_06-15-00&enddate=2021-03-04_06-26-00&ch=mr1

Kossuth Rádió, Krónika c. műsor: Márciusban emlékeznek meg Közép-Európa vértanújáról, Esterházy Jánosról
2021.03.04., 20:07:33-20:09:09
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-03-04_20-00-00&enddate=2021-03-04_20-22-00&ch=mr1

Nógrád Megyei Hírlap: Ünnepi szentmisét mutatnak be a templomban
2021.03.05., 4. oldal
(csatolva küldjük)

Szent István Televízió: Mise Esterházy Jánosért
2021.03.04., 2 perc
https://szentistvantv.hu/hirek-esemenyek/mise-esterhazy-janosert

Szent István Televízió Facebook oldala: Mise Esterházy Jánosért
2021.03.04., 2 perc
https://www.facebook.com/szentistvantv/posts/2910694409150512

Szent István Televízió YouTube csatornája: Mise Esterházy Jánosért
2021.03.04., kb. 2 perc
https://www.youtube.com/watch?v=4FnKSiLcTLM&t=5s

Szent István Televízió Facebook oldala: Szentmise Esterházy János boldoggá avatásáért. Élő közvetítés az egri minorita templomból.
2021.03.03., 1 órás közvetítés
https://fb.watch/41Thh2LCJH/

Szent István Televízió YouTube csatornája: Szentmise Esterházy János boldoggá avatásáért.
2021.03.04., 1 órás közvetítés
https://www.youtube.com/watch?v=AKub1Dgie8A

Szent István Rádió: Emlékmisét mutattak be Egerben Esterházy János boldoggá avatásáért
2021.03.03., 1 órás közvetítés
https://szentistvanradio.hu/player/220675/2021-03-04%2017:30:00

Szent István Rádió: Emlékmisét mutattak be Egerben Esterházy János boldoggá avatásáért
2021.03.04.
https://szentistvanradio.hu/hir/esterhazy-janos-boldogga-avatasaert-mutattak-be-szentmiset-egerben

Szent István Rádió Facebook oldala: Esterházy János Emlékév 1901 – 2021 2021.03.01. https://www.facebook.com/szentistvanradio/posts/5896655050360537

A következő sajtómegjelenéseket regisztráltuk eddig az Esterházy 120 Emlékév kapcsán

 

 • Megjelent a kiküldött Esterházy emlékév közlemény a Magyarnemzet.hu, Magyarkurir.hu, Hirek.sk, Vaskarika.hu, Tollal.hu, Ma7.sk, Vaciegyházmegye.hu, Felvidek.ma és Hirstart.hu online médiumokban.
 • A közleményt megosztotta Facebook oldalán a Magyar Nemzet, a Tollal.hu , a Magyarkurir.hu és a Felvidék.ma.
 • Interjú folyamatban (eddig): M5 Híradó, EurópaRádió, KatolikusTv
 • A szervezést természetesen folytatjuk, minden hétköznap jelentkezünk majd ilyen összefoglalóval tájékoztatásképpen, amikor megjelenést találunk.

Magyarnemzet.hu: Esterházy Jánosra, Közép-Európa vértanújára emlékezünk
2021.03.02.
https://magyarnemzet.hu/belfold/esterhazy-janos-kozep-europa-vertanujara-emlekezunk-9451403/

Magyarkurir.hu: Mind a négy visegrádi országban megemlékeznek a mártír politikusról az Esterházy-emlékévben
2021.03.02.
https://www.magyarkurir.hu/hirek/mind-negy-visegradi-orszagban-megemlekeznek-martir-politikusrol-az-esterhazy-emlekevben

Hirek.sk: Kiemelt programok Esterházy János születésének 120. évfordulója kapcsán
2021.03.02.
https://www.hirek.sk/hethatar/kiemelt-programok-esterhazy-janos-szuletesenek-120-evforduloja-kapcsan

Vaskarika.hu: Esterházy Emlékévet hirdettek – Kiemelt programok Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulója kapcsán
2021.03.02.
http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/20107/

Tollal.hu: Esterházy Emlékévet hirdettek
2021.03.02.
http://tollal.hu/mu/esterhazy-emlekevet-hirdettek

Tollal.hu Facebook oldala: Esterházy Emlékévet hirdettek
2021.03.02.
https://www.facebook.com/tollal.kozeleteskultura/posts/3945625802126744

Ma7.sk: Kiemelt programok Esterházy János születésének 120. évfordulója kapcsán
2021.03.02.
https://ma7.sk/hethatar/kiemelt-programok-esterhazy-janos-szuletesenek-120-evforduloja-kapcsan

Váciegyházmegye.hu: Esterházy Emlékév
2021.03.02.
http://vaciegyhazmegye.hu/hirek/4397/ESTERHAZY-EMLEKEV.html

Magyar Nemzet Facebook oldala: Esterházy Jánosra, Közép-Európa vértanújára emlékezünk
2021.03.02.
https://www.facebook.com/magyarnemzet.hu/posts/873040393541319

Magyarkurír.hu Facebook oldala: Mind a négy visegrádi országban megemlékeznek a mártír politikusról az Esterházy-emlékévben
2021.03.02.
https://www.facebook.com/magyarkurir/posts/3991802317537782

Felvidek.ma: Kiemelt programok Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulója kapcsán
2021.03.03.
https://felvidek.ma/2021/03/kiemelt-programok-isten-szolgaja-esterhazy-janos-szuletesenek-120-evforduloja-kapcsan/

Hírstart.hu: Esterházy Emlékévet hirdettek – Kiemelt programok Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulója kapcsán
2021.03.03.
https://www.hirstart.hu/hk/20210302_kiemelt_programok_isten_szolgaja_esterhazy_janos_szuletesenek_120_evforduloja_kapcsan

Felvidék.ma Facebook oldala: Genius loci, avagy kalondai Esterházy-emlékhely

2021.03.03.
https://www.facebook.com/felvidek.ma/posts/3981354408553512

 

+ 2 interjú március 3-án : M5 esti híradó, Katolikus TV híradó, március 4-én Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország

Esterházy-emlékév Isten szolgája Esterházy János születésének 2021-ben sorra kerülő 120. évfordulójára

Az Esterházy János Zarándokközpont a Pázmaneum Társulással közösen 2021-re Esterházy-emlékévet hirdet a mártírgróf születésének 120. évfordulója alkalmából és felkéri az egyházi és világi közösségek és intézmények, civil szervezetek és egyéb társulások csatlakozását a kezdeményezéshez.

Isten Szolgája, Esterházy János 1901. március 14-én született Nyitraújlakon. Édesanyja a lengyel Elźbieta Tarnowska grófnő, édesapja gróf Esterházy János Mihály volt.

A Trianon után Csehszlovákiába szakadt felvidéki magyarság kiemelkedő politikai vezetőjeként, majd Prágában és Pozsonyban parlamenti képviselőként tevékenykedett a két világháború közti, küzdelmekkel és megpróbáltatásokkal teli időszakban. Esterházy azon túl, hogy a „keresztény hit buzgó megvallója és az üldözöttek önfeláldozó és bátor védelmezője volt”, a legnagyobb veszélyek közepette sem félt felemelni szavát mindennemű jogtiprás ellen. Annak ellenére, hogy személye a folyamatos támadások kereszttüzében állt, sohasem szűnt meg hirdetni a közép-európai (s elsősorban a magyar-szlovák) sorsközösség és kiengesztelődés fontosságát. A keresztény társadalomtanítás elveire épülő politikai küzdelmei mellett 1939-ben tevékenyen részt vett a lengyel menekültek magyarországi befogadásában. 1942-ben a pozsonyi parlament képviselői közül egyedül ő utasította el nyíltan a szlovákiai zsidóság deportálását kimondó törvényt. Ezt követően számos üldözött zsidó életét mentette meg azzal, hogy Magyarországra menekítette őket, amiért a Gestapo körözte, s a nyilasok is letartóztatták. Kereszténysége és magyarsága miatt 1945 után neki is az üldöztetés és a szenvedés jutott osztályrészül. Miután tiltakozott a csehszlovákiai magyarokat a Benes dekrétumok miatt érő jogfosztás és üldözés ellen, letartóztatták, a gulagba hurcolták, majd távollétében, Pozsonyban kötél általi halálra ítélték. Négyéves szovjet kényszermunka után tért vissza Csehszlovákiába, ahol halálos ítéletét kegyelemből életfogytiglanra változtatták. Esterházy 12 évig szolgálta népét hivatásából fakadóan keresztény politikusként, majd 12 évet kellett raboskodnia kommunista börtönökben, tüdőbajtól sújtva, súlyos szenvedések közepette. Hosszú évekig tartó börtönkálvária után, 1957. március 8-án, a szentség jegyében halt mártírhalált a morvaországi Mírov börtönében. Az életét és szenvedését vezeklésként Istennek felajánló Esterházy János halála után a hatóságok még földi maradványait sem voltak hajlandóak kiadni hozzátartozóinak. Tragikus történetéről, évtizedeken át tartó kényszerű elhallgattatás után, csak a rendszerváltás után lehetett beszélni. Temetésére csak halálra ítélésének hetvenedik évfordulóján kerülhetett sor, végakaratának megfelelően szülőföldjén, a zoboralji Alsóbodokon. Életművének tényszerű feltárása után, 2019-ben, Krakkóban megkezdődött boldoggá avatási eljárása. Tisztelői a jelenleg is folyamatban lévő eljárást a 2021. január 6-án, on-line adásban megtartott ünnepi szentmise keretében megnyíló Esterázy Emlékév eseményeivel és imáival is szeretnék lelkiekben támogatni és megerősíteni.

Az Esterházy János Zarándokközpont és a Pázmaneum Társulás felhívásához saját, Isten szolgája Esterházy János életét, mártíriumát felidéző események megrendezésével, vagy az Emlékévet meghirdetők által szervezett és kiajánlott programok átvételével lehet csatlakozni. Az emlékévben tervezett programok (konferenciák, előadások, pályázatok, irodalmi estek, kiállítások, filmbemutatók) a járványügyi helyzet függvényében nyilvánosan vagy az online térben kerülnek megrendezésre.

Isten szolgája Esterházy János szolgálata, mártíromsága lelki iránytűként szolgál a felvidéki és az egyetemes magyarság, illetve minden más nemzet fiai számára is. Az általa képviselt hit-, erkölcs-, hazaszeretet- és megbékélés-eszmény olyan értékek, amelyekre korunk értékválságba sodródó világának egyre nagyobb szüksége van. Ezért is szükséges, hogy Esterházy János életpéldájára és munkásságára irányítsuk közösségünk és a velünk élő népek figyelmét. Szeretnénk, ha az emlékév programjaiba bekapcsolódó társadalmi szervezetek és intézmények Esterházy János mának szóló üzenetét eljuttatnák minden korcsoporthoz és társadalmi réteghez. Különösen fontos, hogy a szenvedéseit Istennek felajánló, a saját és minden más nemzet jogaiért kiálló Isten szolgája Esterházy János tanúságtétele ösztönző erővel hasson a közéletet formáló civil személyiségekre, illetve a közhatalmat gyakorló egyénekre is. A lengyel-magyar származású, egykori mártíréletű politikus példája a keresztény Európa védelmében éppúgy, mint a visegrádi négyek népei megbékélésében is nagy szerepet tölthet be. Fontos lenne, hogy az Emlékév rendezvényei minél szélesebb körben népszerűsítésék az Esterházy János által tudatosan vállalt és képviselt keresztény érékrend mai aktualitását és fontosságát.

Ezt az értékrendet képviselte a KARÁCSONYI DALOK EURÓPÁÉRT című, Szent II. János Pál és Isten szolgája Esterházy János idézetekkel megrendezett koncertfilm, amely az Esterházy Emlékév előzetes, felvezető programjaként az M5 kulturális televízió karácsonyi műsorkínálatában kapott helyet. A koncertfelvétel továbbra is megtekinthető az Esterházy János Zarándokközpont honlapján.

Az Esterházy János Zarándokközpont múzeuma lehetővé teszi a mártírpolitikus életével kapcsolatos dokumentumfilmek és kiállítások kölcsönzési lehetőségét, illetve segítséget nyújt az Esterházy életével kapcsolatban megjelenő legújabb kiadványok bemutatását s terjesztését segítő helyi rendezvények megtartására.

Kedvcsinálóként szeretnénk bemutatni néhány, az Esterházy Emlékév tervével párhuzamosan megfogalmazódott programtervezetet:

Az Esterházy-emlékév központi eseménye a 2021. szeptember 18-án, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban Isten szolgája zoboraljai végső nyugalomra helyezésének 4. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi szabadtéri szentmise és a hozzá kapcsolódó lelki programsorozat lesz. Az Esterházy János Zarándokközpont ehhez kapcsolódón szeretne megszervezni egy felvidéki családok részére szóló lelkigyakorlatot és a boldoggá avatással kapcsolatos nemzetközi konferenciát, egy Alsóbodoki Keresztény zenei találkozót, Esterházy János rajzpályázatot és gyermekalkotó tábort.

A Pázmaneum Társulás egy polgári est keretén koszorúzással egybekötött előadással emlékezik Isten szolgája Esterházy János születési évfordulójára. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódva középiskolásokkal szeretnék megismertetni Isten szolgája Esterházy János áldozatos életét.

A legnagyobb magyarországi civil szervezet a Rákóczi Szövetség 2021. március 14-én, Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulóján, Budapesten, a Szép utcában tart hagyományos koszorúzással összekötött Esterházy megemlékezést, majd a Magyar Országgyűlésben ünnepi akadémia keretében kerül átadásra a Szövetség által adományozott Esterházy János Emlékplakett.

2021. május 15-én, Esterházy Jánosnak a zsidó deportálási törvény szlovák parlamentben való megszavazását elutasító kiállása évfordulóján, a XII. kerületi Gesztenyés-kertben álló Esterházy szobor előtt kerül sor megemlékező rendezvényre. A Rákóczi Szövetség nyári táboraiban és helyi szervezeteiben Esterházy János életét érintő ismeretterjesztő előadások megtartására, kiállításokra és történelmi vetélkedők rendezésére is sor kerül.

Az Esterházy Akadémia az Emlékév kapcsán, „Mutasd be Esterházyt!” címmel, videóesszé pályázatot hirdet felvidéki középiskolások számára, melyben a középiskolás diákcsoportok 5-10 percben személyes példán vagy Esterházy János élete egy-egy részletének filmes feldolgozásán keresztül egy esszészerű videóanyagban mutatják be, mi az, ami leginkább megragadta vagy inspirálja őket a 120 éve született Esterházy János életművében. A pályázat meghirdetésére január 11-én kerül sor, a pályaművek leadási határideje március 8.

A Via Nova Ifjúsági szervezet „Közép-Európa a Vén Európa új motorja?” címmel, tudományos/közéleti konferencia megszervezését tervezi a visegrádi térség fiatal jogászai, politológusai, eszmetörténészei, diplomatái számára. A konferencia központi témája: „Európa újraépítése Esterházy politikai gondolatai nyomán” megfogalmazással kerül kidolgozásra. A konferencia helyszíne az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont lesz 2021 őszén.

A prágai Esterházy János Társulás konkrét programok megszervezésével szeretné a köztudatba átültetni az eddig alig ismert Esterházy János nevével összefüggő csehországi helyszíneket. Mindenek előtt online videokonferenciára keretében bemutatják az Esterházy János Társulás új honlapját illetve annak, a magyaron kívül elkészülő angol, német, olasz, lengyel nyelvű változatát és fényképtárát. A honlap egy olyan centralizált tudásbázis létrejöttét célozta meg, amely a jövőben elősegítheti a boldoggá avatási folyamattal kapcsolatos további kutatásokat is.

A csehországi magyar szervezetek és intézmények hagyományos koszorúzási ünnepségére március 7-én, Esterházy János halála évfordulójának előestéjén a prágai, Motol-i temető tömegsírjánál kerül sor. A prágai magyar plébánia a boldoggá avatás szándékára bemutatott szentmisével egészíti ki az emlékév rendezvényeit.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Egyesülete az Esterházy Emlékév tiszteletére 2021. június 12-én tartja koszorúzással egybekötött Olmütz-mírovi megemlékező rendezvényét. A kétnaposra tervezett olmützi székesegyházban tartott ünnepi szentmisét és az ezt követő Mírov-i megemlékezést online közvetítéssel szeretnék a távollévők számára is elérhetővé tenni.

A Szlovákiai Magyar Cserkésszövetség megkezdi egy Esterházy János életművét bemutató többnyelvű roll-up kiállítás elkészítésének tervezését. Ezen kívül fontosnak tartják egy emlékpont elhelyezését az SZMCS egyik központjának tartott Palást községben annak emlékére, hogy Esterházy János 90 éve járt a településen. A szövetség nyári táboraiban és őszi konferenciáin ugyancsak kiemelt teret szentelnek Esterházy emlékezetének. Ezt a célt szolgálná a Fészek polgári társulás Nagymegyeren megrendezni tervezett kiállítása, összekötve szentmisével és a templom falán levő Esterházy emléktábla megkoszorúzásával. Szintén Nagymegyeren, a Fészek Ifjúsági Központban terveznek felállítani egy Esterházy Jánost bemutató állandó háromnyelvű (magyar, szlovák, angol) ismertető táblát is.

A Lakitelki Népfőiskola a Kárpát-medencei középiskolások Esterházy vetélkedőjének meghirdetésével kapcsolódik be az Emlékév programjába.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az Esterházy Emlékévre a magyarországi Eucharisztikus kongresszus évében kerül sor, amely lehetőséget ad arra, hogy Esterházy János börtön körülmények közti eucharisztia tiszteletére (rabtársai „járó szentségtartónak neveztek”) is fény derüljön a kongresszusi programban. Ezért fokozni szeretnék az ő boldoggá avatásáért folyó munka és imádság intenzitását, illetve az e célt szolgáló lelki programok hatósugarának kiterjesztését.

Az Esterházy János Zarándokközpont Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnájában a boldoggá avatási járás kezdete óta minden hónap első szerdáján szentmisét mutatnak be az egyházi eljárás eredményes lefolyásáért. Az emlékév kapcsán megindul az első szerdai szentmisék megtartásának kiterjesztése minden olyan felvidéki, illetve kárpát-medencei magyar plébániára, ahol magukénak érzik a mártír gróf oltárra emelésének ügyét. Ezzel a folyamattal párhuzamosan megkezdődik egy, a boldoggá avatásért folytatott kárpát-medencei imahálózat kiépítése. Az Esterházy János Zarándokközpont az Emlékévben szeretné megerősíteni az Isten szolgája Esterházy János életének népszerűsítési kampányát az elérhető egyházi és világi médiafelületeken.

Az Emlékév meghirdetése kapcsán szeretnénk felkérni jeles magyar, illetve közép-európai személyiségeket arra, hogy vállalják Isten szolgája boldoggá avatási ügyének, illetve az Esterházy János Zarándokközpont működésének „tiszteletbeli nagykövetként” való támogatását és erősítését.

Az Esterházy János Zarándokközpont és a Pázmaneum Társulás kéri a csatlakozni szándékozó szervezetek és intézmények képviselőit, hogy az info@pazmaneum.com és az info@esterhazyjanos.eu villámposta címen 2021. január végéig szíveskedjenek jelezni, milyen rendezvénnyel vagy eseménnyel szeretnének kapcsolódni az Esterházy-emlékév programjához.

Az előttünk álló 2021-es Esterházy Emlékévben Isten szolgája Esterházy János emlékezetének megőrzésére, lelki testamentumának közös kiteljesítésére mindenkit szeretettel vár

az Esterházy János Zarándokközpont és a Pázmaneum Társulás vezetősége.

Cselekedjünk mindnyájan teljes egységben és szeretetben!” E.J.

Facebook